Byta företagsform

Är det så att du har ett företag idag, en enskild näringsverksamhet, som det gått riktigt bra för, så kanske du funderar på att driva det som ett aktiebolag istället? Oavsett anledning till ditt byte av företagsform så kan det vara bra att ta till dig goda råd för företagande samt även se över hur beslutet att byta företagsform kan påverka dig och din verksamhet. Det både ekonomiskt och rättsligt.

Vill du byta företagsform? 

Det finns ju många olika anledningar att byta från en företagsform till en annan. En vanlig anledning är att driva enskild näringsverksamhet som går bra och då vill man expandera och byta till att bli ett aktiebolag. En annan anledning kan vara att man har en enskild näringsverksamhet men att det finns personer som vill bli delägare. Det går bara om man byter till aktiebolag eller handelsbolag.

Vad har företagsformerna för förutsättningar?

Det finns en mängd olika förutsättningar, krav och regler för olika företagsformer, så det är bra om du ser till att läsa mer om olika företagsformer. Bland annat bör du ta reda på hur du gör för att registrera ditt nya företag och vad för regler du måste förhålla dig till. Ibland kan en ny företagsform påverka ditt företagsnamn.

Det kan vara en fördel att tala med din redovisningskonsult om hur byte av företagsform påverkar verksamheten och dig som ägare.

Bestäm vad som ska hända med ditt nuvarande företag

Det företag du har nu, det måste du bestämma vad som ska hända med. Du kan välja att avveckla det, men även att behålla det. Om du väljer att behålla det, så innebär det att du kommer driva två företag. Föredrar du att avveckla det, så måste du göra det korrekt.

Hur gör man med företagsnamnet?

Det namn du har idag på ditt företag, det är inte säkert att det går behålla. Det beror helt på vad du har för företagsform nu och vad du byter till. Om du går från enskild näringsverksamhet till handelsbolag eller kommanditbolag och är kvar i samma län så kan du behålla det, men det krävs då att du avregistrerar ditt enskilda företag.  

Du som vill byta till att bli aktiebolag, där är det inte säkert det går behålla företagsnamnet. Det finns lite olika regler där.

Byt företagsform när namnet är klart

Det är viktigt att veta att när du går från att ha en enskild näringsverksamhet till att bli ett aktiebolag, så är det bra att vänta med att avregistrera din enskilda näringsverksamhet. Det fram tills att aktiebolaget är registrerat samt att du har fört över alla delar som ska föras över, så som bokföring och inventarier.

Skulle du avregistrera ditt namn på din verksamhet före det nya är klart så riskerar du att någon så att säga stjäl ditt företagsnamn och använder det.

Tänk även på att du bör avsluta din bokföring på korrekt sätt samt kolla om du ska föra över skulder och tillgångar till det nya företaget. Det sistnämnda kan du få hjälp med hos Skatteverket.