Olika typer av smink och vad de används för

Idag finns det en hel del sminkprodukter på marknaden och de i sin tur kan ju komma i en mängd olika varianter. Om du vill ha bra råd för smink, så ska vi gå igenom de vanligaste typerna av smink.

Primer

En primer är något som finns i olika varianter, för ansikte, för ögonlock och för läppar. En primer i ansiktet appliceras efter rengöring och hudkräm, men innan foundation. Det för att skapa en jämn bas och för att sminket ska fästa bättre.

Concealer

Ordet conceal på engelska betyder dölja och det är vad man gör med hjälp av en concealer. Den är bra för att trolla bort mörka ringar eller dölja finnar eller andra skavanker med.

Foundation

En foundation använder man för att jämna ut hudtonen på bra sätt samt för att täcka olika skavanker. Det finns olika foundations, både när det gäller färg och konsistens. Bland annat finns ande foundation, foundation i puderform och i krämform.

För att hitta rätt foundation är det viktigt att utgå från din egen hudton. Den bör vara någon nyans ljusare och inte synas då du har applicerat den.

Puder

Ett puder appliceras efter din foundation. Det finns idag många färger på pudret att välja på. Det finns puder som ger dig en solkysst ton, så väl som det finns puder som är mer eller mindre transparanta. Pudret så att säga fäster ditt smink.

Eyeliner

En eyeliner kan användas på övre ögonlocket, intill franslinjerna. Det för att få till en intensiv look. Kan användas med eller utan kajal.

Kajal

En kajal kan ligga under en eyliner så väl som att den används i vattenlinjen i ögat, alltså innanför ögonfransarna.

Mascara

Mascara används på dina ögonfransar. Den ger dina fransar färg samt att de kan ge dem volym, få dem att se längre ut och så vidare.

Ögonskugga

Ögonskuggor finns i en mängd färger samt även i olika former och konsistenser. Den används på ögonlocken för att ge färg till sminkningen samt kan användas för att framhäva dina ögon.

Ögonbrynsskugga

En ögonbrynsskugga är som det låter, alltså en skugga att lägga på ögonbrynen. Det för att ge dem färg eller mer fyllighet.

Läppstift/läppglans

Läppstift så väl som läppglans finns i olika färger och former. De används på läpparna för att ge dem färg och glans. Kan med fördel användas tillsammans med en läppenna.

Läppenna

En läppenna används ofta för att göra en snygg konturering av dina läppar, samt även för att kunna få dem att se större eller mindre ut. Det går även att applicera den på hela läppen. Används med fördel tillsammans med läppstift.

Rouge

Denna produkt används för att framhäva dina kindben på bästa sätt.

Fler bra sminkprodukter

Utöver det smink vi har gått igenom så finns det så klart en massa mer. Bland annat finns det ögonbrynsgel, highlighter, setting spray, nagellack och en massa mer. Vad just du behöver ha, det är upp till dig vad du vill använda dig av och hur ofta du sminkar dig.