Välj rätt belysning för dina behov

En lampa, det är mer än bara ljus. Genom att satsa på att ha rätt sorts belysning i ett rum så kan det rummet få en viss känsla eller en viss stämning. Om du vill satsa på att få till en bra harmoni i ett rum, så bör du se till att ha rätt antal belysningspunkter eller ljuskällor. Man brukar rekommendera att det ska finnas mellan fem och tio olika ljuskällor i ett normalstort rum. Att bara ha en enda taklampa är inte att rekommendera utan du bör även se till att lysa upp mörka hörn i rummet. På lamp24 kan du hitta en mängd bra lampor för olika ändamål. 

Skapa en bra helhet med belysning

Det ett hem behöver ha, det är en bra blandning av olika typer av belysning. Det för att våra behov ska kunna uppfyllas samt för att det ska bli ett hem som är stämningsfullt. Ett smart tips är att placera dina lampor på olika höjder i ett rum. Det skapar en bra dynamik. Om det är så att du inte riktigt vet vad det är för typ av belysning du ska satsa på, i ett visst rum så kan du ställa dig två frågor:

  • Vad gör jag i rummet?
  • Var är jag i rummet?

Utifrån detta kan det sedan vara enklare att veta vad för slags lampa det är du behöver och var du behöver den. 

Olika typer av belysning

Man brukar idag tala om tre typer av belysning. Dessa är allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. 

Allmänbelysning

Allmänbelysning är en lampa som kan sprida ett mjukt, men klart ljus och det över hela rummet. Vanligast är att man har en taklampa av något slag för denna typ av belysning. 

Funktionsbelysning

Det som kallas funktionsbelysning, det är just belysning för att underlätta vid olika saker du gör. Det kan vara dagliga sysslor hemma eller på jobbet. Denna typ av belysning ger dig bra ljus, oavsett tid på dagen. En lampa med denna typ av belysning lyser upp ett begränsat område med ett riktat ljus. Ofta kan det vara i form av en skrivbordslampa vid skrivbordet eller en golvlampa för att kunna läsa i soffan.

Stämningsbelysning

Denna typ av belysning är till för att skapa en bra stämning i ett rum. Lampor med stämningsbelysning brukar ge ett mjukt ljus, som känns inbjudande. Du kan skapa egen stämningsbelysning på enkelt sätt, genom att placera ut mindre lampor runt om i hela rummet. 

Diffust och riktat ljus

Man brukar även tala om huruvida lampor och belysning har diffust ljus eller riktat ljus. En lampa med skärm av tyg eller papp, de ger oftast just ett diffust ljus. Då släpps ljuset igenom skärmen och sprider ett mjukt sken. 

När man talar om riktat ljus, så innebär det en lampa som inte släpper igenom ljus via sin skärm, utan den riktar ljuset åt ett enda håll. Det ger ett koncentrerat ljus dit du behöver det samt att det ger även skarpa kontraster mellan ljus och skugga.